USA daly k 9. květnu Putinovi dárek v zákoně o půjče a pronájmu – tentokrát ale nepůjde o pomoc sovětským bolševikům, ale Ukrajině


Americký prezident Biden, k 9. květnu, který je v Rusku bombasticky oslavovaný jako den vítězství, podepsal zákon o podpoře Ukrajiny, který nese označení Lend-Lease, stejně jako zákon, jímž USA podpořily Sovětský svaz v roce 1941, kdy ruská bolševická armáda, přestala z velké části existovat, když byla německou Wehrmacht zničena, zatímco v blízkosti západní hranice, čekala na Stalinův rozkaz k útoku na západ.

Pro Putina a Rusko, což je prý podle ruské propagandy jedno a totéž, bude mít ale tento dnešní zákon o půjče a pronájmu hořkou příchuť, jelikož Rusko z něho nebude nijak profitovat a nedostane tak od USA tentokrát ani rezavou flintu z druhé světové.Naopak veškerá vojenská pomoc, která bude představovat nejmodernější techniku a zbraňové systémy, s kterou už měl Rus možnost se v Ukrajině seznámit, bude směřovat výhradně na Ukrajinu, takže se tentokrát ruští bolševici mají na co těšit.

Zatímco tedy ve 40. letech 20. století, sehrál americký prezident Roosevelt, nejspíše v důsledku své choroby, spolu s alkoholikem Churchillem, Stalinovi užitečného idiota a zachránil tak bolševiky před hrozící porážkou, tentokrát se americký prezident postavil naštěstí na tu správnou stranu a pomoc poputuje těm, kteří se ruským bolševikům postavili a zastavili tak jejich další pokus o tažení na západ, podobně jako už před sto lety Poláci a ve 40. letech Němci.

O co tentokrát Rusko přichází a Ukrajina naopak získává, si můžeme připomenout právě s Lend-Lease z období druhé světové války.Pomoc to tehdy byla opravdu obrovská v hodnotě 50 miliard tehdejších dolarů, jelikož především ruské letectvo zaparkované hned u hranic Německa, bylo po dvou dnech minulostí, dodávky z USA, tuto likvidaci dokázaly v krátkém čase téměř nahradit.SSSR tak získal během krátké doby 433 967 náklaďáků a džípů, 7 287 tanků, 3 066 lehkých bombardérů, 865 středních a 6 695 stíhaček.Dále miliony tun železa a statisíce tun hliníku.

Jen pro srovnání, Německo na začátku tažení na východ disponovalo necelými 3 000 pancéřovými vozidly, tedy nikoliv jen tanky, z nichž velká část byla navíc zastaralá a tedy nekonkurenceschopná, a podobný počet mělo Německo i všech letadel včetně bombardérů, kde rovněž byl velký počet zastaralých Ju 87 Stuka.Je tak zjevné, že jen americké dodávky, zajistily SSSR více jak dvojnásobný počet tanků a rovnou 4x více letadel a navíc často v mnohem vyšší kvalitě.Masivní dodávky surovin, pak umožnily SSSR, obnovit v krátké době vlastní produkci v továrnách odsunutých na východ, mimo dosah německého letectva, které až do konce konfliktu, nedisponovalo těžkými bombardéry s dlouhým doletem.

I sám Stalin, si byl jedinečného významu této pomoci velmi dobře vědom, když přiznal „Spojené státy jsou zemí strojů.Bez strojů, jež jsme dostali skrze Lend-Lease, bychom válku prohráli.“Podobně se vyjádřil i jeho nástupce Chruščov, „Nebýt dodávek amerických tanků, aut, munice i paliva, Rudá armáda by nacisty neporazila.”Putin tak bude mít nyní během dodávek v rámci novodobé Lend-Lease americké pomoci Ukrajině možnost přemítat o tom, jestli oslavované vítězství v roce 1945, bylo pouze ruské, jak opakovaně tvrdí, a nebo to reálně bylo přece jen trochu jinak, protože kdo zapomíná na historii, bude nucen si ji zopakovat.

Leave a comment