Lidská ZOO nebyla ještě před pár desítkami let v Evropě vyjímkou a Brusel si je pěstoval téměř až do 60. let 20. století


Lidská ZOO, v kterých byli předváděni převážně afričtí černoši, byla ještě v druhé polovině 20. století poměrně běžnou atrakcí v některých státech Evropy.Jejich počátek sahal do 18. století a v koloniálních dobách tato lidská ZOO navštěvovaly tisíce lidí a tato ZOO bývala běžnou součástí i mezinárodních veletrhů.

Tato lidská ZOO zahrnovala celé domorodé vesnice, v kterých černoši podobně jako zvířata v dnešních ZOO dlouhodobě žili a evropským návštevníků tak byl předváděn jejich život.Výjímkou nebyly ani situace, kdy předváděli své domorodé tance a další zvyky a celé vesnice tak byly v těchto ZOO různými podnikavci takto obnoveny, aby Evropanům bylo umožněno nahlédnout do jejich “primitivního”  způsobu života.

Odhaduje se, že celkově se těchto výstav v ZOO účastnilo kolem 35 000 lidí, jak z Afriky, tak i Indie a tuto pochybnou atrakci navštívilo celkem 1,5 miliardy lidí.Na pařížském světovém veletrhu v roce 1931 byla tato výstava tak úspěšná, že přilákala více jak 34 milionů návštěvníků.Tato ZOO pak bylo možné nalézt ještě v poválečné Evropě a poslední fungovala v Belgii ještě v roce 1958, tedy v zemi, která byla jedním ze zakládajících členů evropského společenství a v zemi, v které dnes sídlí kíčové instituce EU.

Vzhledem k tomu, jak se dnes EU vymezuje vůči jakémukoliv chování, které by jen mohlo vzdáleně zavánět rasizmem, je pikantní, že ještě před pár desítkami let, se v zemích stojících u jejího zrodu, nacházely tyto rasistické atrakce, jeichž hlavním cílem bylo především předvádět černochy a vůbec všechna neevropská etnika jako vůči evropské populaci podřadná.Sočasně fakt, že Adolf Hitler všechny tyto nechutné rasistické atrakce během krátké doby zakázal, zatímco rádoby demokratické země je provozovaly ještě desítky let po válce ukazuje, kdo tady byl ve skutečnosti rasista, ale Hitler to už vzhledem k Owensovu případu rozhodně nebyl.Nebylo tak v Bruselu pozdních 50. let, a dnešním sídle EU vyjímečné, že černošské děti návšěvníci přes plot krmili, podobně jako se dnes v běžných ZOO krmí zvěř.

V souvislostí se současnou imigrační vlnou je pak evidentní, že instituce EU, u jejichž základů stáli politici považující neevropská etnika za zjevně podřadná, usilují nyní o jejich integraci do Evropy právě s cílem, vytvořit ze současné Evropy, jednu velkou africkou vesnici.

Leave a comment