Jak se to má s cikánskou kriminalitou


Jelikož prezident Zeman, se ve čtvrtek v TV Barrandov vyjádřil, že mezi nepřizpůsobivými je 90 procent Romů, potrefená husa se hned ozvala a členové Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, se proti těmto slovům ohradili a vyzvali veřejnost, aby Zemana nepodpořila v prezidentských volbách.Tím mimochodem Zemanovi ve své omezenosti, udělali výbornou předvolební reklamu.Podle nich, si pak prezident země nemůže dovolit veřejná prohlášení tohoto typu, bez podložených dat a údajů.

Rada pro záležitosti takzvané romské menšiny totiž moc dobře ví, že data cikánské kriminality, se už mnoho let nevykazují, jelikož to bylo krátce po rozdělení republiky v roce 1993 zakázáno.Důvodem pochopitelně bylo, že cikánská kriminalita byla několikanásobně vyšší, než kriminalita bílé majority, což bylo nutno demokraturou tajit, podobně jako se tají dnes i kriminalita barevných přistěhovalců například ve Švédsku.Proto nyní zástupci cikánů spoléhají na to, že tato data nelze tak snadno dohledat, což se ovšem mýlí, jelikož zde máme internet a umíme ho narozdíl od cikánské menšiny používat.

Tak se nyní podíváme, jaká jsou ta podložená data, která zástupci cikánů od prezidenta vyžadují.Poslední oficiální údaje ještě z dob  federace uvádí, že procento cikánské kriminality v Česku činilo tehdy 16 %, zatímco na Slovensku 28 %.Průměrně tedy každý pátý obviněný ve federativní republice byl cikán.22 % z celkového počtu obviněných za krádež vloupáním v České republice pak bylo cikánů (na Slovensku 40 %).19 % cikánů z celku bylo obviněno za krádež prostou (na Slovensku 36 %). Dále 20 % cikánů bylo obviněno za pohlavní zneužívání (na Slovensku 40%). Na násilné kriminalitě se čeští cikáni podíleli 13 % (na Slovensku to bylo 23 %).

Jelikož na Slovensku bylo zakázáno vykazování cikánské kriminality až v roce 2000, máme ze Slovenska podrobná oficiální data ještě z roku 1997.V roce 1997 tak na cikány připadala kriminalita 21,5 %. Při započtení údajů o celkovém počtu obyvatel na Slovensku a celkovém počtu cikánů (v roce 1997 žilo na Slovensku 350 000 cikánů) nám vychází, že cikánská kriminalita je 3 krát vyšší než kriminalita bílé majority.Na násilné kriminalitě se cikánská minorita podílela 19 %, na majetkové trestné činnosti se cikáni podíleli zhruba z 30 %. Z toho 53 % byly krádeže vloupáním a 46 % krádeže prosté.

Přestože tedy nejsou pro Česko od jeho vzniku jako samostatného státu dostupná žádná oficiální data cikánské kriminality, existují přesto poměrně spolehlivé odhady.V Ročence prevence kriminality tak vychází výkaz kriminality „statisticky významných skupiny obyvatel“ (SVS), podle kterého lze dokázat, že většina pachatelů trestné činnosti zaznamenané pod SVS jsou cikáni, jelikož výskyt SVS je největší v krajích, kde je cikánů nejvíce.Tato data ukazují, že cikánská kriminalita v České republice má víceméně konstantní podobu.Odhad odborníků Socioklubu uvádí 8 – 9 % romské kriminality na území ČR na přelomu tisíciletí.Při odhadu počtu cikánů v České republice na 200 tisíc, to odpovídá kriminalitě 3 – 4 krát vyšší, než u bílé majority, což odpovídá oficiálním údajům cikánské kriminality na Slovensku.

I podle dalších odborníků, např. sociologa PhDr. Říčana, si 20-30 % ekonomicky aktivní cikánské populace „vydělává“ ilegálně.To potvrzují statistiky brněnské městské policie, podle které mají cikáni na svědomí 95 % kapesních krádeží, 80 % loupežných přepadení, 60 % kuplířských praktik spojených s prostitucí.Tomu odpovídá i počet uvězněných, mezi kterými mají cikáni, téměř 50% zastoupení.Prezident Zeman, byl tedy ve svém vyjádření v TV Barrandov poměrně přesný.

Ruku v ruce s kriminalitou jde i nezaměstnanost cikánů.V roce 1997 bylo podle kvalifikovaného odhadu Bičánkové bez práce na 50 % cikánů.Publikace PhDr. Pavla Navrártila (2003), uvádí výzkum z roku 2001, kdy bylo zjištěno 40% nezaměstnaných cikánských mužů a 51,2 % nezaměstnaných žen, takže v průměru 45,6 % nezaměstnaných cikánů.V této knize najdeme i srovnání s majoritou, kde v roce 2001 nemělo práci 10,1 % mužů a 10,6 % žen.Pro Radu vlády ČR zpracoval Jan Winkler v roce 2004 „Analýzu potřeb integrace Romů na českém trhu práce“, podle které 35 % cikánů je opakovaně nezaměstnaných a celých 39% je opakovaně a dlouhodobě nezaměstnaných.Ve vyloučených lokalitách chudších regionů se míra nezaměstnanosti cikánů pohybuje od 70 do 100 %.Ještě horší je situace u mládeže ve věku 15 – 26 let. Zde byla nezaměstnanost vyčíslena na 61 % (Agentura pro sociální začleňování 2013).

Aktivisti z cikánských spolků, tak předpokládají stejnou omezenost jako u sebe, i u majoritní bílé společnsoti a snaží se prostřednictvím manipulací malovat cikánskou realitu na růžovo.Není pak už překvapením, že jim v tom tradičně vydatně napomáhá závislý mainstream, který nemá pochopitelně ani minimální snahu, tuto cikánskou realitu odhalovat, ale naopak ji cíleně skrývá.V této souvislosti pak nepřekvapí, že kriminalita a nezaměstnanost cikánů, se svou úrovní velmi blíží, i úrovni nezaměstanosti a kriminality jiných barevných etnik, jak ve státech EU, tak v USA.

4 thoughts on “Jak se to má s cikánskou kriminalitou

Leave a comment